YR – som i yrhätta, yrke och yrkande



Matrester eller nya rätter

Hemma är kylen fortfarande full även om mycket åts under julhelgen. Det är rester, mat som blivit över. Men egentligen bra mat, fin mat, god mat, men att det är rester gör att det låter så trist, så förbrukat, så då. Då är det dags för kreativitet. Tänk vad många rätter som bara ligger och väntar på att bli lagade där i kylen!

Nästan alla ingridienser till en smörgåstårta – för den som till skillnad från mig gillar det. Laxlasangen tror jag blir utmärkt på spill av gravat och kallrökt. Ost och skinkpaj, då kan både den allt förstora julosten och skinkskalken komma till användning. Pytti panna en given klassiker där den överblivna potatisen hackas ner med köttbullar, prinskorv och kallskuret. Så kan man fortsätta länge. Inte bara i tanken utan i verkligheten – gör ny mat av det som ser ut som rester. Det blir mycket roligare och godare än att åter och åter duka fram ett allt mer urplockat och grått julbord.

Dessa tankar att rester kan bli ny mat har också förlaget Libris annamat  i sitt upprop till en ny bok i kyrkaffeserien – Förresten som tacksamt tar emot dina förslag på hur överbliven mat blir ny maträtter hemma  i ditt kök.


Trackbacks & Pingbacks

Kommentarer

  1. * elina says:

    Bra matideer. Men i år lagade jag lagom och frös skinkresterna in direkt utom laxen som blev laxpudding och lite skinka till paj. Risotto är alltid en räddning. Indisk ris med resten av russin och nötter. Gott Nytt År!

    | Svara Publicerat 13 years, 4 months ago
    • * yrsomi says:

      mmm indiskt ris, riktigt längtar efter rester på russin och nötter!

      | Svara Publicerat 13 years, 4 months ago


Lämna en kommentar